Entry kali ini
berkisar kepada persoalan benarkah berbuka puasa dengan benda yang manis itu
suatu sunnah? Anda patut membacanya kerana penyelidikan saintifik
terhadapnya menunjukkan kesan yang
negative. Mari teruskan bersama kami melihat persoalannya.
Ada sebuah jenaka bulan puasa. Kisahnya
tentang minuman sewaktu berbuka. Demikian bunyinya.
Teman saya pernah
berseloroh, apakah tanda bulan puasa sudah dekat? Jawabnya mudah sahaja. “Bila di
TV sudah ada iklan sirap XXXXX”.
Memang tak salah joke
teman saya itu, sebab iklan sirap itu selalu muncul dengan varian baru
menjelang bulan Ramadhan, dengan slogan “Berbukalah dengan yang manis”.
Sebenarnya bukan
hanya iklan sirap itu saja yang menggunakan kalimat tersebut. Pengeluar teh
dalam botol pun menggunakan slogan itu juga,
khusus untuk versi iklannya di bulan puasa, sedangkan di hari lain di luar
bulan puasa mereka punya slogan khas.
Kemudian ada satu
berita yang mengejutkan. Rakyat Kelantan adalah pengidap diebetis yang
tertinggi di Malaysia. Saya pernah terlihat potongan berita ini di Pusat
Kesihatan Pakar, Hospital Kuala Krai. Setiap 4 bulan sekali, saya selalu ke
sana berjumpa doctor pakar.
Segera terbetik ke
dalam fikiran saya bahawa orang Kelantan memang meminati makanan yang manis-manis. Pada hari biasa, mereka
makan makanan manis. Pada hari berpuasa pula, mereka juga gemar berbuka dengan
benda manis. Kadang-kadang mereka makan bubur, cendol, lompat tikam, kueh
puteri, kepet hidung dan sebagainya yang semuanya manis-manis belaka.
Lalu, benarkah
kalimat “Berbukalah dengan yang manis” itu adalah cedokan kata dari hadits yang
diucapkan oleh Rasulullah? Jika benar, siapa perawinya?
Ini yang perlu
diketahui umat Islam, agar tidak dikelabui oleh slogan pengeluaran makanan dan
minuman manis, seolah-olah itu memang anjuran bagi mereka yang berpuasa.
Sesungguhnya hadits
Rasulullah SAW yang terkait dengan buka puasa hanyalah menyinggung “kurma” dan
“air” saja. Seperti dalam hadits yang menyatakan : “Apabila berbuka salah
seorang kamu, maka hendaklah berbuka dengan kurma. Andaikan kamu tidak
memperolehnya, maka berbukalah dengan air, maka sesungguhnya air itu suci.”
Sedangkan kebiasaan
Rasulullah apabila berbuka sebagaimana disampaikan oleh Anas bin Malik : “Adalah
Rasulullah berbuka dengan Ruthab (kurma yang lembek) sebelum shalat, jika tidak
terdapat Ruthab, maka beliau berbuka dengan Tamar (kurma kering), maka jika
tidak ada kurma kering beliau meneguk air.” (Hadits riwayat Ahmad dan
Abu Dawud).
Rupanya, kalimat
“berbukalah dengan yang manis” itu adalah kesimpulan/penafsiran yang bersifat
simplifikasi dari kurma. Kerana kurma pada umumnya berasa manis, lalu dimaknai
keliru bahawa anjuran Rasulullah SAW itu adalah berbuka dengan yang manis.
Padahal, setelah
seharian berpuasa lalu ketika berbuka tubuh diserbu dengan pelbagai makanan dan
minuman yang manis, maka itu adalah suatu hal (tabiat) yang kurang baik.
Banyak penjelasan
mengenai hal ini dapat kita cari di internet, salah satunya yang paling popular
adalah tulisan Herry Mardian. Tekan nama itu di Google search dengan tambahan
kalimat “jangan berbuka dengan yang
manis”, maka akan anda terjumpa banyak sekali tulisannya “dicopypastekan” ke pelbagai
blog dan laman web.
Sebelum saya menceritakan
pengalaman saya sendiri tentang itu, ada
baiknya saya kutip/sadur sebahagian dari tulisan Herry
Mardian yang berisi penjelasan ilmiah kenapa berbuka dengan benda
yang manis itu tidak baik,
BERBUKA PUASA DENGAN
YANG MANIS AKAN MEROSAKKAN KESIHATAN TUBUH
Yang pertama harus
kita pahami adalah soal “indeks glikemik” (glycemic index/GI),
yaitu kadar perubahan makanan diubah menjadi gula dalam tubuh. Makin
tinggi GI dalam makanan, maka semakin cepat makanan itu diubah menjadi gula,
sehingga tubuh semakin cepat pula menghasilkan tindakbalas insulin.
Ahli sukan dan
pengamal gaya hidup sehat sangat menghindari makanan yang memiliki GI yang
tinggi. Sebaliknya, mereka suka
mengambil makanan yang mempunyai GI rendah. Kenapa?
Karena semakin tinggi
tindakbalas insulin di dalam tubuh, maka
tubuh akan semakin banyak menimbun lemak.
Jika setelah perut
kosong seharian, lalu langsung dimasukkan dengan gula (maksudnya, makanan yang
sangat-sangat tinggi indeks glikemiknya), maka tindakan insulin dalam tubuh akan
meningkat dengan cepat.
Dengan demikian,
tubuh akan menjadi sangat cepat merespon (bertindakbalas) untuk menimbun lemak.
Ketika berpuasa, kadar gula darah kita menurun. Jadi, kalau seketika diambil
makanan manis, kadar gula darah akan langsung melonjak naik. Maka itu sangat
tidak baik dan boleh membahayakan tubuh.
Bagaimana dengan
kurma? Kurma itu sebenarnya adalah karbohidrat kompleks. Ia bukan gula atau karbohidrat ringkas. Karbohidrat kompleks
memerlukan waktu yang lama untuk menjadi glikogen. Karbohidrat kompleks
seperti kurma asli, bertindak secara perlahan-lahan. Kurma, dalam bentok aslinya, tidaklah terlalu
manis. Ia mempunyai kandungan nutrisinya yang sangat tinggi tetapi kalorinya
realtif rendah, sehingga tidak menggemukkan badan.
Perlu diketahui,
kurma yang banyak beredar di pasaran samada di kedai-kedai biasa atau supermarket
besar adalah “manisan kurma”. Manisan kurma mempunyai kandungan gulanya yang
sangat tinggi. Sangat jarang kita menemukan kurma import yang masih asli dan
belum berupa manisan. Kalaupun ada, ia mungkin sangat harganya.
Selain kurma, nasi (
makanan asasi sebahagian besar orang Asia)
juga karbohidrat kompleks. Akan tetapi glikemiks indek nasi cukup tinggi.
Karena itu perlu diseimbangkan dengan banyak sayuran & lauk-pauk.
TINDAKBALAS INSULIN
DALAM TUBUH
Tindakbalas insulin
tubuh akan meningkat bila :
1. Makin tinggi
jumlah karbohidrat yang dimakan dalam satu pengambilan, maka semakin tinggi
pula tindakbalas insulin tubuh. Umumnya,
menu makanan orang Asia sangat kaya dengan
karbohidrat. bahkan menu utamanya juga karbohidrat.
Bahkan lauknya juga. Sebaik-baiknya perbanyakkanlah
protein.
2. Semakin tinggi GI
(Glycemic Index) dari karbohidrat yang diambil, maka semakin meningkat pula
respon (tindakbalas) insulin tubuh.
3. Semakin jarang
makan, semakin meningkat respon insulin setiap kali makan.
Demikianlah beberapa perkara yang perlu anda tahu menjelang berbuka
puasa. Makan kurma yang segar adalah baik kerana ia karbohidrat lengkap.
Tetapi manisan kurma atau kurma yang telah diawet sangat tidak sesuai
untuk badan. Begitu juga bubur, cendol dan kueh-mueh yang manis. Ia boleh
merangsang pengeluaran insulin secara berlebihan dan akhirnya menimbunkan lemak
di dalam tubuh.
Kita akan sambung penerangan seterusnya dalam Siri (2).
No comments:
Post a Comment