Saturday, 8 June 2013

MUSLIM ROHINGYA ITU SAUDARA KITA. Camkanlah tali persaudaraan seagama kita dan merekaMEREKA (MUSLIM ROHINYA) ITU SAUDARA-SAUDARA KITA

Saat saya melihat Video BUDHHA BURMA dari Blog Satu Umat, hati saya segera menjadi sayu & sedih melihat kedaifan mereka.

Kalimah Taiyyibah yang kita ucapkan di mana sahaja, menjadikan kita & saudara-saudara kita (di mana sahaja mereka berada) adalah saudara seagama. Kesakitan mereka bermaksud kesakitan kita. Kesengsaraan mereka bermaksud kita juga merasa sengsara dengan kesengsaraan mereka.KEBIADAPAN DAN KEJAHATAN MBB
Cerita [1] Saat saya melihat video itu, tergambar secara terang-terangan militan-militan Budhha Burma (MBB) seperti hilang keperimanusiaannya membakar segala kedai milik orang Islam. Kemudian mereka bersorak-sorak gembira melihat api merah yang menghanguskannya.

“Ya Allah Ya Tuhanku, hantarkanlah anjing-anjingMu kepada mereka (yang telah menzalimi saudara Rohingya kami). Bunuhlah mereka semuanya atas kezaliman mereka”.

Cerita [2] Dalam kejadian yang sama, terlihat beberapa orang yang terbaring di bumi. Salah seorang daripadanya masih hidup, tetapi beberapa orang MBB mengelilinginya & membalunnya. Apakah nasibnya selepas itu, saya sendiri tak dapat memastikan.

“Ya Allah Ya Tuhanku, hantarkanlah anjing-anjingMu kepada mereka (yang telah menzalimi saudara Rohingya kami). Bunuhlah mereka semuanya atas kezaliman mereka”.MANA KEUTAMAAN TUGAS POLIS?
Cerita [3] Dalam adegan seterusnya, kelihatan MBB bersorak-sorai di sebuah kampong yang terbakar. Polis yang berkawal hanya menyaksikan sahaja. Kenapa tugas mereka hanya sekadar itu? Tambah menyedihkan lagi, pihak polis juga hanya memerhatikan seorang pemuda Islam dikejar dan dipukul oleh MBB.

“Ya Allah Ya Tuhanku, hantarkanlah anjing-anjingMu kepada mereka (yang telah menzalimi saudara Rohingya kami). Bunuhlah mereka semuanya atas kezaliman mereka”.

Kemudian ini adalah cerita-cerita kebiadapan & kejahatan MBB terhadap orang Islam yang saya petik dari LaskarIslam.Com. Cuba anda baca & hayati sendiri penderitaan saudara kita, Rohingya Mymmar.

Cerita [4] Ia berlaku di pinggiran ibukota, Naypyitaw, berlangsung pada minggu lepas.  Tindakan pemerintah Myanmar sudah sangat terlambat, saat penghancuran sudah selesai barulah askar & polis tiba. Sengaja atau bagaimana?

Empat buah rumah dan sebuah masjid di kota Tatkon di utara Naypyitaw dibakar pada malam minggu. Kemudian ia merebak ke seluruh Negara.
Angka resmi mengatakan 310 orang terkorban dan 120,000 orang kehilangan tempat tinggal, sebahagian besar daripada mereka adalah Muslim Rohingya.

“Ya Allah Ya Tuhanku, hantarkanlah anjing-anjingMu kepada mereka (yang telah menzalimi saudara Rohingya kami). Bunuhlah mereka semuanya atas kezaliman mereka”.Cerita [5] Kerusuhan terbaru berlaku pada Rabu minggu lepas di Meikhtila, 130 km (80 mil) utara ibukota Maynmar. Kononnya ia bermula akibat pergaduhan antara beberapa orang Buddha dengan Muslim di toko emas, dan kemudian berubah menjadi kerusuhan di mana 32 orang tewas, ungkap Reuter.

“Ya Allah Ya Tuhanku, hantarkanlah anjing-anjingMu kepada mereka (yang telah menzalimi saudara Rohingya kami). Bunuhlah mereka semuanya atas kezaliman mereka”.

Cerita [6] Polis dan tentara membiarkan sahaja perbakaran yang dilakukan terhadap seluruh harta milik Rohinya Muslim, dan bahkan penghancuran terhadap masjid dan mushola di daerah itu. Polis dan tentara menurut media tempatan hanya melakukan sedikit usaha untuk menghentikan kekerasan yang dilakukan MBB, termasuk para biksu (sami), yang bersenjatakan pedang dan pisau, dan nampak sangat agressif dan berada di jalan-jalan terlibat pembunuhan dan pembantaian terhadap Muslim.

“Ya Allah Ya Tuhanku, hantarkanlah anjing-anjingMu kepada mereka (yang telah menzalimi saudara Rohingya kami). Bunuhlah mereka semuanya atas kezaliman mereka”.

Cerita [7] Dalam satu insiden malam Sabtu lepas, para penyerang MBB membakar lebih daripada 40 rumah, 38 milik umat Islam, di desa Ywadan di Yamaethin,  kata Soe Lwin, seorang pegawai pihak berkuasa tempatan. Desa ini terletak 66 km (41 mil) di selatan Meikhtila. Kemudian mereka melanjutkan dengan melakukan pembakaran terhadap masjid-masjid dan mushola di wilayah itu.

Kisahnya begini. "Pada sekitar pukul 8 malam, sekitar 100 orang muncul berteriak 'Mari kita membakarnya, mari kita membakarnya," selanjutnya, mereka mulai menghancurkan rumah kami dulu, "kata seorang Hamba Allah berusia 35 tahun pemilik toko di Ywadan, yang menolak disebutkan namanya.

"Mereka tidak terlihat seperti orang luar. Saya pikir itu adalah orang-orang dari daerah ini," katanya  berbicara melalui pagar sekolah di mana umat Islam ditempatkan.  "Saya bisa merasakan cara mereka memandang kami telah berubah sejak Meikhtila terjadi."

“Ya Allah Ya Tuhanku, hantarkanlah anjing-anjingMu kepada mereka (yang telah menzalimi saudara Rohingya kami). Bunuhlah mereka semuanya atas kezaliman mereka”.

Ketegangan yang tinggi dan sewaktu-waktu akan meledak dan akan terjadi “bumi hangus” terhadap Muslim di bahagian-bahagian tertentu dari Yangon, bekas ibukota dan kota terbesar Myanmar. Polis ditempatkan di luar masjid pada malam minggu demi untuk mengelak berlakunya pembakaran masjid oleh MBB yang dimotori oleh para biksu (sami) mereka. Sungguh sangat biadab.

MENYAKITI PERASAAN SELURUH DUNIA ISLAM
Saya patut memuji keberanian Iran dalam mengecam kejahatan dan kebiadapan MBB. Jurucakap Kementerian Luar Negeri Iran, Ramin Mehmanparast, mengecam keras apa yang berlaku di Myanmar. Apatah lagi, kerana ia juga merosakkan tempat-tempat ibadat umat Islam di sana.

Laporan IRNA pada Khamis lalu, (2/6/2013)  menyebutkan bahawa Mehmanparast mengatakan konflik di Myanmar menyakiti perasaan seluruh dunia Islam..

TIDAK DAPAT DISANGKAL LAGI
Nampaknya tidak dapat disangkal lagi bahawa MBB terlibat dengan tindakbalas  pembunuhan dan perkosaan kepada Muslim Rohingya. Mereka berkerjasama dengan junta tentera  yang menyebabkan berlakunya tragedy kemanusiaan  pada Jun 2012 dan berlarutan sampai sekarang. Kematian setakat ini ialah 650 nyawa, 1200 hilang, 90000 terusir entah ke mana.

Keterlibatan perbuatan jahat dan biadab MBB banyak dilaporkan  oleh web berita online. Di antaranya Veteranstoday.com Amerika, manila bulletine Filipina, the nation Pakistan, readersupported.org India. Dan masih banyak lagi. Dengan demikian maka sulit dinafikan lagi bahawa memang benar MBB itu benar-benar wujud.

ETHNIC CLEANSING
Bahkan Veteranstoday telah membuka satu dokumen rahsia PBB bertarikh 29/5/2011 yang melaporkan terjadinya “ethnic cleansing” atau pembersihan etnik di Myanmar terhadap Rohingya. Pembersihan etnik yang dimaksudkan adalah pemusnahan dengan tindakan kekerasan dan keganasan  oleh satu kelompok etnik/agama satu kepada yang lain.

Bukti bukti di atas menguatkan keyakinan umum bahawa pada semua agama terdapat kelompok ekstrimis, termasuk Budhha. Mereka biasanya kelompok kecil yang bertindak di luar batas dan mempermalukan majority utama agama berkenaan.

Sebagai korban pembantaian, siapapun etnis Rohingya, mereka adalah manusia yang dianiaya secara jahat dan biadab. Jumlah korban sesungguhnya mungkin berlipat kali ganda mengingatkan Myanmar itu sendiri dikuasai oleh diktator yang menidakkan kebebasan individu.

Pada tulisan ini saya ingin mengajak anda semua untuk melihat dari sudut lain yang lebih luas & universal. Kenapa pembantiaan Rohinga ini berlaku? Sejak bila ia berlaku? Siapa yang memulainya?

ASAL USUL ETNIK ROHINGYA
Tentang etnik Rohingya sendiri, sebuah laman web berbahasa Inggeris   (indepent.co.uk), menuliskan bahawa etnik Rohingya itu telah tinggal di Burma (Myanmar) selama berabad-abad. Mereka bukan orang asing atau pendatang tanpa izin. Bahkan mereka telah tinggal di situ beratus-ratus tahun yang lampau.

KEJAHATAN JENERAL NE WIN (1982)
Tetapi pada tahun 1982, Penguasa junta tentera, Ne Win telah melucuti (menghapuskan)  kewarganegaraan etnik Rohingya, sehingga ribuan daripada mereka harus melarikan diri ke Bangladesh dan tinggal di kem-kem pelarian yang  menyedihkan.

Sejak penguatkuasaan  terhadap undang-undang kewarganegaraan pada tahun 1982, Pemerintah Junta tentera Myanmar telah mengabaikan hak kewarganegaraan etnik Rohingya dan memperlakukan mereka sebagai pendatang tanpa izin (illegal immigrants) di rumah mereka sendiri.

“Ya Allah Ya Tuhanku, hantarkanlah anjing-anjingMu kepada mereka (yang telah menzalimi saudara Rohingya kami). Bunuhlah mereka semuanya atas kezaliman mereka”.


DI RUMAH. 8/6/2013.

1 comment:

  1. Cikgu... kita sebagai saudara islam terdekat tidak sensitif terhadap mereka. Saya terbuka mata, akal & fikiran melalui ruangan komen pembaca majalah Asiaweek. Perbuatan pembersihan etnik ini diadukan oleh pembaca 'orang putih' warga USA. Kegiatan ini bermula apabila nama Burma bertukar menjadi Myanmar yang sekali gus menggugurkan taraf kerakyatan warga Rohingya dan menafikan kewujudan mereka di bumi Myanmar. Malah Ang Su Kyi yang menjadi heroin demokrasi rakyat pun tidak menyebelahi mereka.
    Harapan saya ada NGO dr Malaysia yg turut sudi membantu mereka.

    ReplyDelete