Wednesday, 29 August 2012

PAKAR ADDMATH?

 
Adakah anda berminat menjadi pakar Addmath?.. 

Soalan ini saya tujukan kepada sesiapa sahaja, tak kira samada anda pelajar T3 yang sedang menunggu keputusan PMR atau anda pelajar T4 atau anda pelajar T5 yang akan mengambil subjek ini di dalam SPM.

Saya juga menujukan soalan ini kepada pelajar2 Matrikulasi dan pelajar2 jurusan Matematik di Universiti. Kenapa saya berkata demikian??? Sebab perbicaraan saya kali lebih berkait dengan metod belajar (cara) sahaja dan tidak sama sekali berkaitan dengan contents.

Pelajar yang bercita-cita tinggi. Saya sayang kamu.
Kepada pelajar-pelajar T4 & T5, soalan ini tentu mendorong anda berfikir sejenak. 

Bolehkah aku menjadi pakar Addmath??? . Aku tak pandaipun. Tak pernah luluspun. Dapat 5 markah sahaja di dalam setiap kali ujian atau peperiksaan. Paling tinggipun, aku pernah dapat 18 markah jew. Hu2.


Saya selalu mencabar pelajar-pelajar saya, terutama di SMK Paloh atau SMK Hamzah 2. Adakah kamu semua mahu menjadi pakar Addmath???

Semuanya mengangguk kepala macam burung belatuk. Sanggup terima apa sahaja syarat yang saya beri. Ya ke budak-budak ni???

Sanggup buat latihan serajin ini?

Atau sekuat ini?
 Saya terfikir mereka ini hanya kuat semangat sahaja, tetapi kurang daya tahan. Semangat sahaja tak cukup. Anda juga memerlukan daya tahan yang tinggi. Ibarat nak mendaki ke gunung everest, tak ukup dngan angan-angan sahaja. Mesti ada keazaman yang kuat, peralatan-peralatan yang canggih, doa yang kental, kerja berpasukan yang tinggi dan sebagainya.

SYARAT SAYA CUMA SATU SAHAJA. ONLY ONE & ONE

Semua mereka mengangguk kepala. Bagus budak-budak ni. Memang mereka nak jadi pakar Addmath. Nak jadi sifu matematik yang tersohor.

Pengalaman saya sendiri, semenjak saya menguasai subjek ini semasa di Tingkatan 4 & 5, saya terus melonjak naik sebagai sifu di kalangan rakan-rakan. Bila masuk U, rakan-rakan sekursus pulak meminta saya menjadi sifu untuk mereka. Sayapun tidak kedekut. Hasilnya saya bertambah pandai, pandai & pandai.

SO, HOW TO BE THE SIFU OF ADDMATH???

Saya cuma boleh beri caranya sahaja. Selebihnya anda mesti mendisiplinkan diri anda sendiri. Saya cuba juga untuk mengaplikasikan cara ini di kelas, tetapi hampir kesemua pelajar (almost 80%) tak sanggup menerimanya. Berat sangat cikgu. Takut saya cikgu. Demikianlah runggutan mereka terhadap saya. Habiss itu macam mana???

Saya tiru kaedah ini daripada seorang guru Addmath berbangsa Cina. Dia memberikan 100 soalan kepada semua pelajarnya untuk disiapkan di dalam masa 3 hari. Sesiapa yang tak siap 100%, dia akan dikenakan hukuman  rotan tangan sebanyak soalan yang tak siap. Apa macam??? Mahu???

 
Pelajar-pelajar saya menjerit ketakutan. Berat sangat cikgu. Takut la. Sakit la. Saya memerlukan komitmem mereka yang tinggi untuk berjaya. Kalau saya setakat memaksa, hasilnya tentu tidak memuaskan sebab rata-rata mereka akan copy-paste sahaja.

Saya tidak suka kepada jenis pelajar yang copy paste. Saya mahukan yang betul-betul berdisiplin di dalam tugas mereka menyiapkan drilling (latihtubi) yang saya berikan.

Anda sebenarnya perlu berani mendisiplinkan diri anda pada setiap masa, setiap ketika & setiap hari.

Saya selalu menceritakan cara saya belajar Matematik semasa di Tingkatan 3 & Matematik Tambahan semasa di Tingkatan 5 kepada pelajar-pelajar saya.untuk dijadikan dorongan dan panduan kepada mereka. Saya mahu mereka berjiwa kental seperti saya juga.

Setiap kali balik sekolah, lebih kurang pukul 2.00 pm, saya akan mengunci diri saya di dalam bilik dengan tidak membenarkan sesiapapun menganggu saya. Kata orang sekarang, DON'T DISTURB ME. Saya buat latihtubi Mamtematik/Matematik Tambahan sebanyak 10 soalan sebelum saya keluar makan, minum dan solat.


Pada peringkat permulaan, saya terkial-kial juga. Tetapi akhirnya, ia menjadi seakan-akan sebuah rutin yang biasa bagi saya. Hasilnya, saya berjaya membuat litar pintas untuk banyak soalan yang saya belum terokai.

Bayangkan begini, 10 soalan sehari. Dalam sebulan 10 X 30 = 300 soalan. Dalam setahun, 300 X 10 = 3000 soalan. Saya guna 10 bulan sahaja setahun. Baki 2 bulan tu untuk main air musim banjir. He2. Kalau 2 tahun, dah 6000 soalan Addmath yang berjaya saya litarpintaskan. Dan kerana itu, saya rasa saya pandai disebabkan kekuatan semangat & disiplin saya yang tinggi itu.          .    

Anda macam-mana?
Disiapkan 7.12.2011  9.11 am
Diterbitkan semula pada 29.8.2012 6.06 am
UNTUK TUJUAN MEMBUAT KOMEN/RESPONS, SELECT "COMMENT AS" DI BAWAH SEBAGAI ANONYMOUS ATAU NAME / URL. TAIP NAMA ANDA & ABAIKAN URL. TQ.

1 comment:

 1. Ass Wr Wb, Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini RISWANTO AKIL seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU YOSHI yg dari singapur tentan Pesugihan Kyai. Dimas Kanjeng yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk menarik dana Hibah Melalui ritual/ghaib dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti dan mendapat hasil tarikan RM.347.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan mobil walaupun sy Cuma pekerja kilang di selangor malaysia , sy sangat berterimakasih banyak kepada Kyai. Dimas Kanjeng dan jika anda ingin seperti saya silahkan Telefon di 082312910909 Untuk yg di luar indon telefon di +6282312910909,Atau Kunjugi Website/Situs Padepokan Dimas Kanjeng KLIK DISINI
  saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Kyai. Dimas Kanjeng saya Bisa sukses. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKI,
  KEAMPUHAN ZIKIR Kyai. Dimas Kanjeng
  1.Penarikan Dana Hibah Melalui Bank Ghaib
  2.Penarikan Uang Melalui Mustika
  3.Ritual Angka Tembus Togel/Lotrey
  4.Jimat Pelaris
  5.Perintah Tuyul
  Dan Masih Banyak Lagi, Kyai. Dimas Kanjeng Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pejabat, Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia.
  SYARAT SEBAGAI BERIKUT:
  BERJANJI AKAN MEMBANTU SESAMA YANG MEMBUTUHKAN
  BERJANJI TIDAK AKAN SOMBONG DAN SELALU RENDAH HATI
  BERJANJI AKAN MEMULAI HIDUP YANG BARU BERJALAN KE JALAN YANG BENAR,
  BERLUTUT DAN MEYEMBAH KEPADA ALLAH SWT.
  "Allahumma inni a'udzubika minal hammi wal hazani wa a'udzubika minal 'ajzi wal kasali wa a'udzubika minal jubni wal bukhli wa a'udzubika min ghalabatiddaini wa qahrirrijali"

  "Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau dari bingung dan sedih. Aku berlindung kepada Engkau dari lemah dan malas. Aku berlindung kepada Engkau dari pengecut dan kikir. Dan aku berlindung kepada Engkau dari lilitan hutang dan kesewenang-wenangan." Kata Abu Umamah radhiyallahu 'anhu: "Setelah membaca do'a tersebut, Allah berkenan menghilangkan kebingunganku dan membari Petunjuk." (HR Abu Dawud 4/353)

  PESUGIHAN TANMPA TUMBAL

  PENARIKAN DANA HIBAH

  PENARIKAN UANG MENGUNAKAN MUSTIKA

  ReplyDelete